تاریخ انتشار : چهارشنبه 7 تیر 1402 - 12:15
180 بازدید
کد خبر : 1027

راه فراروی قوه قضائیه

راه فراروی قوه قضائیه
سرمقاله امروز روزنامه صبح نو را میخوانید

به گزارش پایگاه خبری نبض ایرانی و به نقل از روزنامه صبح نو در سرمقاله خود نوشت:
طبق سال‌های قبل، در آستانه هفتم تیرماه، سالروز شهادت سید محمد حسینی ‌بهشتی، مسئولان قوه قضائیه با رهبر انقلاب دیدار کردند. جنس دیدار مسئولان دستگاه قضا با رهبر انقلاب اسلامی، همواره مهم بوده است؛ چه آنکه رهبر انقلاب اسلامی ضمن یادآوری مسئولیت دستگاه قضا، غالبا نکات و راه جدیدی مطرح می‌کنند که اگر مسئولان قوه قضائیه به صورت دقیق در همان راه حرکت کنند، حتما نتایج مطلوبی حاصل می‌شود. دیدار امسال نیز چنین خصلتی داشت و راه جدیدی پیش‌روی دستگاه قضا گذاشته شد که امیدواریم به درستی طی شود. بیان چند نکته لازم است.
۱: طبق اصل ۱۵۶ قانون اساسی، قوه ‌قضائیه قوه‌‏ای است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت و عهده‌‏دار وظایف زیر است:
۱: رسیدگی و صدور حکم در مورد تظلمات، تعدیات، شکایات، حل‌وفصل دعاوی و رفع خصومات و أخذ تصمیم و اقدام لازم در آن قسمت از امور حسبیه که قانون معین می‌‏کند، ۲: احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‏های مشروع، ۳: نظارت بر حُسن اجرای قوانین، ۴: کشف جرم، تعقیب، مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام و ۵: اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین. ۲: غالبا محور دوم وظایف دستگاه قضا یعنی «احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‌های مشروع» تا چند سال اخیر در قوه قضائیه مهجور بود؛ اما در زمان ریاست سید ابراهیم رئیسی بر دستگاه قضا، مورد توجه جدی قرار گرفت و در حدود دو سالی که سکانداری دستگاه قضا با رئیسی بود، اقدامات قابل قبولی صورت گرفت. ۳: در دوران تصدی غلامحسین محسنی‌اژه‌ای بر قوه قضائیه نیز مسیر توجه به حقوق عامه، همان مسیر قبلی است، البته که درباره کیفیت حرکت در این مسیر می‌توان تمایزهایی قائل بود؛ این  ‌که چنین مسیری استمرار دارد، مایه مباهات است. ۴: رهبر حکیم انقلاب در دیدار روز سه‌شنبه با مسئولان قوه قضائیه، «احیای حقوق عامه» را یکی از وظایف مهمی دانستند که در قانون اساسی برعهده قوه قضائیه گذاشته شده است.
ایشان در این جلسه، یکی از مصادیق حقوق عامه را «امنیت روانی جامعه» دانستند و گفتند: «اینکه یک عده‌ای آنجا بنشینند و با استفاده از فضای مجازی یا غیرمجازی، مدام روی اعصاب مردم راه بروند و امنیت ذهنی مردم را به هم بزنند، مردم را بترسانند و مانند این‌ها، خب این خلاف مقتضای احیای حقوق عامه است و قوه‌ قضائیه باید وارد بشود.»
۵: نکته دیگری که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند «تأمین آزادی‌های مشروع»؛ بود که از جمله وظایف قوه قضائیه به شمار می‌رود. البته در این بخش هم فرمودند «خیلی دقیق نوشته‌اند؛ آزادی مطلق نیست، آزادی مشروع. آزادی مشروع همان است که شرع اجازه می‌دهد. قانون اساسی این است. در ذیل حکم شرع، آزادی‌های مردم باید تأمین بشود.»
۶: موضوع مهم دیگری که رهبر حکیم انقلاب درباره آن سخن گفتند درباره نحوه برخورد با مراجعه‌کنندگان بود. اینکه رهبر انقلاب می‌گویند «کسی که مراجعه می‌کند به دادگستری، اگر چنانچه با اخم آن کسی که به او مراجعه شده مواجه بشود، این دل‌شکسته از آنجا بیرون می‌آید، ولو حالا شما آن اخم را بکنید، بعد هم به کارش رسیدگی کنید، این باز همان تأثیر سوء را دارد»، یعنی یک بار برای همیشه باید پرونده «جواب سربالا دادن» و احیانا «بی‌احترامی» به مراجعه‌کننده در همه ادارات برچیده شود.
۷: نکته پایانی که رهبر حکیم انقلاب به آن اشاره کردند  به «تصویر رسانه‌ای قوه‌ قضائیه» برمی‌گردد. ایشان صراحتا تأکید کردند «قوه‌ قضائیه تصویر رسانه‌ای خوبی ندارد؛ از رسانه و تبلیغات به درستی در این قوه و برای این قوه استفاده نمی‌شود. البته بخشی‌اش مربوط به دستگاه‌های رسانه‌ها [مثل] رادیو و تلویزیون، روزنامه‌ها و مانند این‌ها است، بخشی‌اش هم مربوط به خود درون قوه است.» نکته‌سنجی رهبر انقلاب در مورد ضعف رسانه‌ای از آن جهت است که هدف‌گیری رسانه‌ای قوه قضائیه، باید اقناع افکار عمومی و اطلاع‌رسانی دقیق به آنها باشد.
بنابراین انتظار می‌رود در راه جدیدی که پیش‌روی قوه قضائیه گذاشته شده و نوعی مطالبه به‌حق هم است، از ظرفیت رسانه به درستی استفاده شود که استعداد آن در این قوه وجود دارد.

برچسب ها :

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.