بر اساس توافقات صورتگرفته ۶ بانک ایرانی از یک ماه گذشته در دو بانک قطری مذکور افتتاح حساب کردهاند و بهمحض تبدیل این منابع ارزی به یورو، قرار است در اختیار بانکهای ایرانی قرار گیرند.
پیگیریها نشان میدهد که ۶ میلیارد یورو دیگر از منابع ارزی بلوکهشده ایران در بانک TBI عراق است و مقرر شده از طریق همین دو بانک قطری، این منابع نیز در اختیار ۶ بانک ایرانی مورد نظر قرار گیرد.
در همین خصوص محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در پیامی نوشت: «به تیم دیپلماسی ارزی به دلیل موفقیت در آزادسازی منابع ارزی توقیف شده تبریک میگویم. بدون تردید آنچه به دست آمده، فراتر از تحلیلهای موجود است و البته که این فرایند، ادامه خواهد داشت.»
وی میافزاید: «لازم به تأکید است که متأسفانه نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع ارزی کشورمان طی سالهای پایانی دهه ۹۰ بهصورت وون (واحد پول ملی کره جنوبی) به بانکهای کره جنوبی واریز شده بود و به آن هم، هیچ سودی تعلق نمیگرفت. حتی در طی این سالها نیز به دلیل کاهش برابری وون به دلار، نزدیک به یک میلیارد دلار آن با کاهش ارزش برابری مواجه شد.
این مقام مسئول تأکید میکند: «اما با پیگیریهای فنی و دیپلماسی موفق، تمام منابع ارزی توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد و هزینههای تبدیل ارز آن از وون به یورو نیز توسط کشور ثالث پذیرفته شد.»
فرزین ادامه میدهد: «بر همین اساس، بهزودی تمامی این منابع یورویی به حسابهای ۶ بانک ایرانی در قطر واریز و بهصورت پرداخت بانکی جهت خرید کالاهای غیر تحریمی استفاده میشود. مابقی این منابع هم در صورت سپرده، مشمول دریافت سود بانکی خواهد شد.»
برخلاف برخی شایعات مطرح شده درباره چگونگی آزادسازی این منابع ارزی، مقامات دولتی میگویندطبق توافقات صورتگرفته بهمحض انتقال منابع مورد اشاره، اختیار آن بهصورت کامل با بانک مرکزی ایران است. ایران نیز قرار است از این منابع برای خرید کالاهای اساسی، دارو و دیگر اقلام کالایی استفاده کند.
بااینحال بسیاری از رسانههای منتقد معتقد بودند که چرا وجوه آزادشده ایران در کره و عراق فقط قرار است صرف واردات کالاهای غیر تحریمی شود و اصل ارزها به کشورمان بازنگردد.
حتی کار به جایی رسید که مجید شاکری، اقتصاددان نزدیک به جریان اصولگرا در دو توئیت نوشت: «آزادسازى پول کره (با علم به همه زحمات) قطعا یک دستاورد، پیروزى، موفقیت یا مانند آن نیست. نهایتا یک «مرحله» است.»
وی در توئیتی دیگر نیز نوشت: «ماجراى پول کره یک نمونه است که چرا کشور به یک جریان سوم سیاسى نیاز دارد. دولت چیزى را که موفقیت نیست، بهعنوان موفقیت جشن مىگیرد و مخالفان، آن چیزى را که خودشان شبیه آن را در بهار ١۴٠٠ با جدیت پیگیرى مىکردند، امروز تمسخر مىکنند.»
این در حالی است که به نظر میرسد این نگرانی چندان بهجا نیست؛ زیرا ایران سالانه دهها میلیارد دلار صرف این دست واردات میکند، به همین دلیل در سال جاری برای واردات این کالاهای اساسی دیگر ارز از کشور خارج نمیشود.
نتیجهگیری
بخش زیادی از منابع ارزی کشورمان حاصل از صادرات نفت و کالاهای غیرنفتی هر ساله به واردات کالاهای اساسی از جمله گندم، برنج، جو، نهادههای دامی و کشاورزی، مواد اولیه صنایع و دارو اختصاص مییابد، به همین دلیل میتوان گفت برخلاف نظر بسیاری از کارشناسان وابسته به جناح اصلاحطلب، ارز آزادشده از بانکهای کره جنوبی و عراق میتواند بهعنوان هزینه در قبال واردات این محصولات به کشورهای تأمینکننده داده شود. از طرف دیگر با این امر شاهد آن هستیم که دیگر منابع مالی و ارزی موجود در بانک مرکزی و خزانه در کشورمان باقی خواهد ماند و با عدم خروج آن، شاهد ثبات و آرامش بازار ارز خواهیم بود.
این امر به خودی خود روی بازار سایر کالاها همچون مسکن، طلا، خودرو و کالاهای اساسی نیز تأثیر خواهد گذاشت.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰